Tähän tehtävään liittyen osallistuin kahteen keskusteluun liittyen tietosuojaan. Avasin keskustelun tapauksesta, jossa yksityishenkilö kuvasi julkista tietä omalla kamerallaan ja pohdin, onko se laillista jne. Toinen keskustelu oli potilastietojärjestelmistä. Siinä puhuttiin työpisteille auki jäävistä tietokoneista ja siitä johtuvista tietoturvariskeistä. Olen omassa työssäni törmännyt samankaltaisiin tapauksiin ja saanut itsekin muistuttelua siitä, että varsinkin nykyään uuden GDPR-asetuksen myötä on erittäin tärkeää huolehtia, että kone tulee lukittua joka kerta kun poistuu sen ääreltä. Omalla työpaikallani toimistossa käy päivittäin kymmeniä eri henkilöitä, joten mielestäni siellä valvonta on erityisen tärkeää.

Työyhteisössä sosiaalisia verkkotyökaluja käytettäessä tulee erityisesti muistaa se, että ei vahingossakaan satu paljastamaan organisaation tai toisen henkilön arkaluontoisia tietoja. Ennen julkaisemista on syytä miettiä, palveleeko kirjoitus tarkoitettua kohderyhmää ja millaisen viestin se välittää kirjoittajasta sekä häneen liitetystä organisaatiosta. Toisinaan on kuitenkin perusteltua jakaa esimerkiksi työntekijän organisaatiokohtainen sähköpostiosoite ja puhelinnumero jonkin sosiaalisen median kirjoituksen yhteydessä. Tällainen menettelytapa voisi tulla kysymykseen erityisesti silloin, kun kirjoittaja kehottaa lukijaa johonkin toimenpiteeseen, johon kirjoittajalla ja hänen edustamallaan organisaatiolla on antaa vastaus tai ratkaisu eli kun kirjoittaja myy omaa asiantuntemustaan, esimerkiksi. Avoin viestintä sosiaalisessa mediassa antaa avoimen ja läpinäkyvän kuvan henkilöstä ja hänen edustamastaan organisaatiosta, joka omalta osaltaan kasvattaa kyseisen henkilön ja organisaation uskottavuutta ja luotettavuutta, kunhan huolehditaan siitä, että sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu on asiallista ja pohjautuu faktatietoon. 

Jos henkilötietojen salassapito ei toimi riittävän hyvin, saattaa henkilö joutua identiteettivarkauksen tai huijauksen kohteeksi. Sosiaalinen media kuitenkin tarjoaa monia hyviä ja hyödyllisiä mahdollisuuksia nykyajan arjessa toimimiseen ja niiden käyttö on perusteltua, kun pitää mukana vain maalaisjärjen ja huolehtii esimerkiksi riittävän vahvan salasanan asettamisesta sekä kiinnittää huomiota sosiaalisessa mediassa jaettavien julkaisujen laatuun.